Var vaksam med ditt BankID

28.08.2018 09:03
Betala säkert på nätet

Bedragare utnyttjar BankID

Polisen varnar för bedragare som utnyttjar BankID för att komma åt pengar. Här kan du se deras varning:

 

 

Vi ringer aldrig upp och ber dig att logga in

Var uppmärksam på att vi på Euroloan aldrig ringer och uppmanar dig att logga in med ditt BankID. Sker detta är det sannolikt en bedragare. Lägg då på och ring upp oss istället för att ta reda på om det som sägs är riktigt.

Så här kan det t.ex. gå till

En bedragare ringer och säger att han är från Polisen och att du sannolikt är utsatt för ett bedrägeri. Bedragaren säger att din bank snart kommer att kontakta dig. Därefter ringer en annan bedragare upp och säger att han är från din bank och ber dig logga in med ditt BankID.

Bedragarna sitter då beredda och har redan fyllt i ditt personnummer på din bankens hemsida. De får då ”förtur” när du loggar in och får därmed tillgång till din bankportal.
När du inte kommer in på din bankportal ber bedragaren dig att försöka på nytt efter en liten stund. Det är då du signerar t.ex. en överföring från ditt konto som bedragaren har initierat, istället för att logga in som du tror.

Stor uppfinningsrikedom

Bedragarna använder många olika sätt och förevändningar för att försöka lura dig. En annan metod är t.ex. att bedragare ringt personer som lagt upp annonser på Blocket och sagt att de fört över pengar i förskott till säljaren. De vet då med sig att du sannolikt loggar in för att kontrollera detta och då sitter de beredda.

Det gäller alltså att vara vaksam och försiktig om du känner att du blir manipulerad eller styrd till att logga in på din bank när någon kontaktar dig.

Tre tips:

  1. Lämna aldrig ut din personliga BankID-kod till någon. Någonsin.
  2. Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Lämna heller inte ut dina uppgifter till släktingar eller bekanta.
  3. Om du blir misstänksam, lägg på luren och ring själv banken genom att slå in numret själv.

Ditt BankID är säkert om du hanterar det rätt

Rätt hanterat är ditt BankID ett bra och säkert sätt att hantera dina ekonomiska affärer online. Ditt BankID är dock att jämställa med ett pass eller körkort. Om det hamnar i orätta händer kan det användas till att föra över pengar från dina konton, ingå juridiskt bindande avtal, ta lån eller göra andra saker i ditt namn. Var därför alltid vaksam och försiktig med ditt BankID.

Läs mer om hur du kan stänga av cookies i din web-läsare här:

Microsoft Internet Explorer (IE)
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari