Så hanterar du oförutsedda utgifter

20.02.2018 14:00

Ta kontroll över oförutsedda utgifter

Oförutsedda utgifter är kostnader som du vanligtvis inte har, såsom ett dyrt tandläkarbesök eller en bilreparation. Oavsett vad det gäller så är en oväntad utgift aldrig kul, men det finns sätt för att klara dig ur knipan utan att ekonomin raserar helt. Vi ger här tips och tricks som hjälper dig ta itu med oförutsedda utgifter.

 

Tips och tricks för att ta itu med oförutsedda utgifter

Många hamnar i ekonomisk knipa om det dyker upp en utgift som inte varit planerad. Det kan vara att du måste betala för ett dyrt tandläkarbesök, laga bilen, köpa en ny diskmaskin eller skaffa en ny varmvattenberedare till huset. Datorn kanske har gått sönder, du har blivit återbetalningsskyldig på skatten eller så behöver hunden gå till veterinären. Det kan även vara att du blivit långvarigt sjuk eller arbetslös. Egentligen behöver oväntade utgifter inte vara speciellt oväntade och du behöver inte vara rik för att klara dig helskinnad. Det handlar om att du behöver vara förberedd på att råka ut för sådana situationer och då veta hur du ska göra för att ekonomin inte ska falla helt. Här ger vi våra tips på området.

 

Budgetera för oförutsedda utgifter

Du måste skaffa dig balanserade utgifter för att klara dig ur privatekonomiska svängar. Det viktigaste är att budgetera för både dina förutsedda och oförutsedda utgifter. På så vis får du samtidigt en överblick över din vardagsekonomi. Men det betyder inte att det är lätt, eller kul för den delen, att göra upp en budget. De utgifter som inte är ett måste, såsom klädshopping och fika, kan du sätta på buffertkontot. Det är smart att sätta över pengar på kontot så fort du fått lön. Räcker inte pengarna till det? Se över vilka utgifter per månad ditt ekonomiska levnadssätt genererar och vilka kostnader du kan dra ned på för att spara till en buffert. Man brukar säga att minst två månadslöner är en okej buffert att ha på ett extrakonto. Vad kan du tänkas spara in på?

 

Handlingsplan för att spara ihop en buffert

Det kan ta tid att spara ihop en buffert, men det är definitivt värt det. Gör en handlingsplan för ditt sparande. I vardagen gör du av med pengar på mycket onödigt, småutgifter är svåra att ha koll på och kostnaderna drar lätt iväg. Skippa därför så mycket som du bara kan av de onödiga extra utgifterna. Att sälja saker, dra ner på köpen eller komma på nya metoder för olika måsten är i sig ett måste för att du någon gång ska kunna få ihop en buffert.

Det finns många exempel på kostnader som du kan ta itu med, exempelvis:

 • Skippa takeaway-latten och ät matlåda.
 • Ät ur skåpen därhemma för att slippa handla så mycket.
 • Laga billig mat hemma.
 • Undvik impulsköpen i kassan, strunta i att köpa den där chokladkakan efter att du tankat.
 • Sälj kläder, möbler, dyra köksprylar och den där designerskålen som du aldrig använder.
 • Frys gymkortet och träna utomhus eller hemma i stället.
 • Köp inte saker på avbetalning.
 • Ha knytkalas när du vill bjuda hem gäster.
 • Skippa dyra aktiviteter med kompisarna och informera dem om att du vill spara pengar för att slippa tjat.
 • Byt kläder med dina kompisar istället för att köpa nya.
 • Se över dina rörliga kostnader, kanske kan du förhandla fram fasta priser i stället såsom att binda bolån, mobilräkning, elräkning etc.
 • Se över olika avtal och teckna billigare.
 • Jobba extra eller jobba över på ditt ordinarie arbete under en period för att öka dina intäkter.
 • Se över hur du transporterar dig. Gå eller cykla i så stor mån som möjligt.
 • Hyr ut verktyg, fordon eller ett rum som står tomt hemma i huset, eller varför inte hyra ut hela bostaden och bo hos en av dina nära under en kortare period?


När du fått ihop pengar till din buffert ska dessa endast gå till oförutsedda utgifter. Inte till nöjen. Förvara dessa pengar på ett separat sparkonto och använd endast i nödfall.Kostnadsfri buffert med Onlinekredit

Om du skulle råka ut för en oförutsägbar utgift innan du hunnit spara ihop till en buffert så kan det vara bra att gardera dig för att inte riskera en fallerad ekonomi. Alla har inte möjlighet att spara i snabb takt och då kan det vara skönt att veta att man har något att falla tillbaka på om det krisar. Med Euroloan OnlineKredit kan du ha en buffert att använda utifall att, utan att det kostar dig något. När du väl fått din kredit godkänd kan du använda den när du vill, och använda från 10 kronor till 50 000 kronor. Vår OnlineKredit är kostnadsfri att öppna upp, är tillgänglig dygnet runt och kostar bara när du använder den – perfekt som buffert!

 

Läs mer om hur du kan stänga av cookies i din web-läsare här:

Microsoft Internet Explorer (IE)
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari