Tips för lätt trädgårdsskötsel

26.06.2019 11:09

forest

Det är hög tid för dig att fixa i trädgården. Genom att noga planera din trädgård, se till att dina rabatter är separerade och satsa på lättskötta växter får du en lättskött trädgård. Då behöver inte ägna dig åt överdriven trädgårdsskötsel.

 

Är du en av dem som helst inte påtar timtals i trädgården under våren och sommaren? Du är inte ensam. Men faktum är att trädgårdar kräver en hel del underhåll för att hålla sig fina och grönskande. Här ger vi tips på trädgårdsskötsel och skriver om hur du skapar en lättskött trädgård. Få vacker grönska och snyggt i trädgården, utan att lägga ned för mycket tid och slit helt enkelt.

 

Vårfix för en lättskött trädgård

För att din trädgård ska bli mer lättskött krävs det att du tar tag i ett rejält vårfix. Skapa en organiserad trädgård där rabatter står för sig, likaså gräsmattan och trädgårdssten. Det gör att de olika sakerna är lättare att pyssla om. Om du får för dig att plantera en buske eller ett träd är rådet att inte plantera i gräsmattan, det blir bara jobbigt att klippa runt med gräsklipparen. Dessutom kan det bli ett fult hål mitt i grönskan ifall trädet eller busken mot förmodan inte skulle överleva. Se till att endast plantera friväxande blommor eller buskar som inte behöver ses över eller klippas mer än vartannat år.

 

Stoppa ogräset innan det rotar sig

 

Mycket trädgårdsskötsel går åt till att ta hand om ogräs, alltså växtlighet som du inte vill ha i din trädgård. För att skapa en lättskött trädgård för framtiden är det därför bra att hindra ogräset från att ens hinna rota sig. Gör såhär:

  • Täck öppen jord mellan dina planteringar i rabatten med barkmull eller flis, ett lager på ca 5-10 centimeter brukar räcka. Detta hindrar ogräsfrön från att gro där.
  • Vill du ha växtlighet på den öppna jorden kan du istället plantera marktäckande växter som näva, daglilja och pion för att konkurrera ut ogräset.
  • Plocka bort det ogräs som tränger igenom i rabatter och i stengången en gång per vecka, det är ett bra förebyggande arbete.
  • Släng ogräset i soporna eller på komposten, men klipp bort fröställningarna för att ogräset inte ska sprida sig i blåsten.

Fler skötseltips för en lättskött trädgård

  • För dig som vill slippa att plocka fallfrukt och klippa grenar rekommenderar vi att ta bort eventuella fruktträd från din tomt, om det nu inte är så att du har enorm glädje av trädet. Har du däremot ett körsbärsträd kan det stå kvar eftersom det inte kräver lika mycket skötsel.
  • Klipp ner dina perenner på våren och kratta bort skräp mellan dem, istället för att rota runt på knäna.
  • Plantera endast uthålliga och stabila växter, fråga om sådana i din trädgårdsbutik.
  • Vattna trädgården med vattenspridare och använd endast vattenkannan där det inte koms åt.
  • Ta tag i en rabatt åt gången och kratta en del av tomten i taget, då känns uppgifterna inte lika övermäktiga.
  • Införskaffa en robotgräsklippare, så slipper du klippa själv.

Införskaffa bra verktyg

Det sista tipset för enklare trädgårdsskötsel är att ha riktigt bra trädgårdsverktyg. De underlättar arbetet ordentligt och gör att du kan lägga din tid på annat som du tycker om att göra, som att exempelvis ligga i hängmattan och njuta av en bok. Rejäla verktyg för trädgården håller i många år och är en bra investering. Läs mer om Euroloans Onlinekredit för att investera i det som du behöver för att förenkla skötseln av din trädgård.


 

Läs mer om hur du kan stänga av cookies i din web-läsare här:

Microsoft Internet Explorer (IE)
Mozilla Firefox
Google Chrome
Safari